Sony: İlk ismi ” Totsuko ” dur. 1946 yılında Japonya’ da kurulmuştur. Kurucusu Akito Morita, firmasının isminin Amerikalılar tarafından telaffuz edilememesinden dolayı yeni isim arayışına girmiştir. Latince kelimeleri inceleyen Morita, sesle alakalı anlamına gelen ” sonic ” ve ses manasına gelen ” sound ” kelimelerinin kökü olan ” sonus ” kelimesi üzerinde durmuş ve o dönemlerde Amerika’ da popüler bir isim olan ” sonny ” ismi harmanlanarak SONY adı ortaya çıkmıştır. Bu değişiklik 1958 yılında gerçekleşmiştir.

Japonya’da atalardan kalma geleneksel pirinç rakısı üretimiyle uğraşan Nagoya‘lı zengin bir ailenin çocuğu Akio Morita… Sony markasının tarihçesi aslında onun isminden gelir. Onun yaşamını anlatır ve ifade eder. Bu arada geleneksel pirinç rakısı “saki” olarak isimlendirilmektedir. Akio Maroita 2. dünya savaşı başlamadan önce fizik eğitimini tamamlar. Ailesinin tüm baskı ve ısrarlarına rağmen, saki işini sürdürmek istemez ve sürdürmez de. 2. Dünya savaşı esnasında hava kuvvetleri karargahında, silahların bulunduğu depoda görev yapar. Bu sırada Sony markasının ikinci kurucusu olacak olan Ibuka Masaru ile tanışır. İki üst beyin, gece görüşü gerçekleştiren bir cihazla, sıcaklıktan sinyal alan yönlendirme sistemi yaparlar, hatta buna icat etmekte diyebiliriz.

Morita ile Masaru 2. Dünya savaşı sonrası 1946 senesine gelindiğinde Tokyo Tsuşin Kogyo Kabuşiki Kaişa adında kendilerine ait şirketlerini kurarlar. Amaçları genel tüketici ihtiyaçları doğrultusunda elektronik araçlar üretmek olur. Masaru, voltmetre ve rezistanslı yastık gibi ürünlerin üretimine doğru yönelir. Morita ise işletme ve teknik gelişmelerin takip edilmesi alanlarıyla ilgilenmek üzere alanını belirler.

Masaru 1949 yılında makaralı manyetik teyp cihazı ve buna ilaveten ürünü kullanabilmek için özel bir kayıt cihazı geliştirir. Bu teyp Japonya’nın ilk teybi olur. Ürün pazar girer. Ürünün başarısı dünya ülkeleri tarafından onaylanır. Öyle bir cihazdır ki bu, Amerika’daki Bell laboratuarı’nın elektronik transistörlerini üretme hakkını satın almalarını sağlayacak kadar iki kafadara olanak sağlar. Akio 1950 yılında evlenmeye karar verir ve nihayetinde evlenir. Fakat ne olursa olsun çalışmalarına ara vermeden devam etmekte ısrarlıdırlar ve çalışmaktan hiç vazgeçmezler. 1955 senesinde ilk transistörlü radyoyu üretirler. 1957 senesinde ise ilk cep radyosunu üretirler. Akio, şirketlerinin adının Japon olmayan insanlar tarafından telaffuzunun zor olduğunu fark eder ve ismin değiştirilmesi gerektiği fikriyle tüm sözlük kaynaklarını taramaya başlarlar. Latin dilinde ”ses” anlamına gelmekte olan “sonus” kelimesinin uygun olduğunu düşünürler. Amerika’da popülerliğini hala korumaya devam eden Sonny ismini de dikkate alırlar. Ve o andan yani 1958 yılından itibaren şirketlerinin adı Sony Corporation olarak değiştirilir.